Blik op Straat
Foto onderzoek

Foto onderzoek

Foto onderzoek

De werkelijkheid begint meer en meer te lijken op wat ons door de camera’s getoond wordt, aldus schrijver Susan Sontag. Als we door de lens van de camera naar dak- en thuisloosheid kijken, dan lijkt die werkelijkheid vooral gekleurd door verwaarloosde mannen, slapend op parkbankjes. Dat is althans het beeld dat we via nieuwsfoto’s tot ons krijgen.

Dat beeld stroomlijnt echter niet met het veelkleurige karakter van dak-en thuisloze mensen in Nederland. De demografie van daklozen is afgelopen jaren behoorlijk veranderd; zo is er een groeiende groep vrouwen, jongeren en migranten die geen stabiele thuissituatie heeft. Deze groep slaapt niet op parkbankjes maar hopt van bank tot bank van het ene naar het andere tijdelijke onderkomen. Een onstabiele werkelijkheid die zich niet makkelijk laat vangen op beeld. Toch is dat wel nodig, want willen we de werkelijkheid van dak- en thuisloosheid kunnen begrijpen dan hebben we betere beelden nodig.

Onder de noemer Blik op Straat, werkt Stichting GOUD samen met het Beelddepot, een groep journalisten persfotografen en ervaringsdeskundigen aan nieuwe representatieve beelden die representatief zijn voor de situatie van dak-en thuisloze mensen in Utrecht.

Stichting Goud trapt Werelddaklozendag (10 oktober 2023) af met een foto-onderzoek, door diverse mensen uit de doelgroep een camera te overhandigen. Zij zullen in een korte periode foto’s maken over de wereld waarin zij leven en hun blik daarop. Vervolgens worden deze foto’s besproken met studenten van de Hogeschool voor de Journalistiek om inzicht te krijgen in de leefwereld van dak- en thuislozen mensen. Op deze manier wil de Stichting bewustwording creëren en stigmatisering tegengaan.

Deze foto’s zullen zodra het onderzoek is afgerond, op deze website gepubliceerd worden onder de noemer Geworpen Blikken